Εξοικονόμηση ενέργειας Φωτισμού  

Εξοικονόμηση ενέργειας Φωτισμού

Είναι πλέων ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση πως  η αντικατάσταση παλαιών τύπων φωτιστικών με νέας τεχνολογίας τύπου LED οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας της εγκατάστασης. Η εταιρεία ΓΑΛΛΗΣ ΑΕΒΕ από την αρχή δημιουργίας του τμήματος μελετών φωτισμού είχε πάντα σαν παράγοντα στις μελέτες τις την βελτιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας. Συνεχίζοντας την παράδοση και στις τρέχουσες τεχνολογίες LED η  εταιρεία μας παρέχει υπηρεσίες και λύσεις προϊόντων ώστε να  σας οδηγήσει στην μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να μειώσετε τις απαιτήσεις σας στην ποιότητα του φωτισμού.

energy bar with euro2

Γενικά στην αγορά σήμερα είναι διαθέσιμες τρείς βασικές κατηγορίες προϊόντων φωτισμού LED (chip, φωτιστικά, λαμπτήρες) τα οποία δεν έχουν τις ίδιες αποδόσεις. Η πρώτη κατηγορία (LED chip) είναι το πρωτογενές προϊόν. Παράγεται από ελάχιστους μεγάλους παραγωγούς διεθνώς και προμηθεύεται σαν πρώτη ύλη στα εργοστάσια κατασκευής φωτιστικών για να παραχθούν  φωτιστικά σώματα LED ή λαμπτήρες LED. Οπότε είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες απώλειες από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν. Παρόλα αυτά η διαφορά απόδοσης και διάρκειας ζωής ανάμεσα στην λαμπτήρα LED και το φωτιστικό LED είναι σημαντική. Και τα δύο αποτελούνται από κάποιον αριθμό LED chip, ένα σύστημα έναυσης (driver) και το σώμα που είναι τοποθετημένα. Η μόνη τους διαφορά δηλαδή είναι ο όγκος του προϊόντος. Αυτός είναι και ο υπαίτιος για τις διαφορές τους, καθότι μεγαλύτερος όγκος συνεπάγεται και μεγαλύτερη επιφάνεια ψύξης και οι θερμοκρασίες είναι το ευάλωτο σημείο των LED. 

energy efficiency

Έτσι λοιπόν οι λαμπτήρες LED μολονότι είναι κατά γενικές γραμμές καλύτερες από τις συμβατικές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φωτιστικά με ενσωματωμένα τα LED. Ο λόγος είναι ότι το μικρό τους μέγεθος δεν επιτρέπει μεγάλες επιφάνειες ψύξης οπότε οι κατασκευαστές υποχρεώνονται να μειώσουν αρκετά την απόδοσή τους (έως και 30% σε σχέση με τα φωτιστικά) ώστε να έχουν το πλεονέκτημα τις μεγάλης διάρκειας ζωής έναντι των συμβατικών αλλά όχι των φωτιστικών σωμάτων LED. Πολλοί κατασκευαστές καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους ψύξης ενεργητικές (ανεμιστηράκια) και όχι παθητικές (ψήκτρες αλουμινίου) για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους στο ίδιο μέγεθος, όμως η παραμικρή δυσλειτουργία αυτού του συστήματος ψύξης μπορεί να αποβεί μοιραία για το σύστημα LED. 

Συνεπώς σε εφαρμογές με φωτιστικά τα οποία καλύπτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις αποδόσεων, είναι προτιμότερο και οικονομικότερο (στον κύκλο ζωής τους) να τοποθετηθούν φωτιστικά με ενσωματωμένα LED και όχι λαμπτήρες. Ενώ σε εφαρμογές που είναι εύκολα προσβάσιμες και δεν έχουν αυστηρές απαιτήσεις φωτισμού, αλλά διακόσμησης, ίσως κατά περιπτώσεις οι λαμπτήρες να είναι προτιμότεροι.

Σε γενικές γραμμές κανένας από τους γνωστούς και αξιόπιστους κατασκευαστές λαμπτήρων τύπου LEDδεν δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από 15000-30000h (αναλόγως τον τύπο) και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις χρήσεις και λειτουργίας (π.χ. αριθμός αναμάτων, ώρες συνεχόμενης λειτουργίας ανά ημέρα κτλ.) σε αντίθεση με τα φωτιστικά με ενσωματωμένα LEDτα οποία έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 50000h. 

Η εταιρεία ΓΑΛΛΗΣ ΑΕΒΕ φροντίζει να έχει το ποιο εξειδικευμένο και ενημερωμένο προσωπικό το οποίο είναι σε θέσει να σας βοηθήσει να λύσετε τον γρίφο της εξοικονόμησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελός σας, απολαμβάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70% εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα τόσο σημαντικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας θα αποφέρει σε μία επιχείρηση ένα μέσο χρόνο απόσβεσης επένδυσης περίπου 1-3 ετών και κατ επέκταση ένα διάστημα κερδοφορίας για το υπόλοιπο του κύκλου ζωής της εγκατάστασης. 

Επικοινωνήστε μαζί μας  για να μάθετε πως μπορείτε να έχετε «έσοδα» από τον φωτισμό σας.  

energy saving